• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۰۳۶۶۸۷
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۸
مازندران » اقتصادی

گزارش مکتوب ....صید رنجها از خزر 

دریاچه خزر با وسعتی حدود 430هزار کیلومتر مربع به عنوان بزرگترین محیط آبی بسته دنیا و بزرگ‌ترین دریاچه جهان به لحاظ ویژگیهای منحصر به فردش همواره مورد توجه جهانیان بوده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ اهمیت این دریاچه را در وجوه مختلفی همچون ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... می‌توان برشمرد.محمودی ازکارشناسان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با بیان اینکه در بخش جنوبی دریاچه خزر و رودخانه‌هایی که به آن می‌ریزند یعنی سواحل مربوط به ایران 78 گونه و زیرگونه ماهی یافت می‌شود گفت: این دریاچه یکی از منحصر به فردترین اکوسیستم‌های آبی جهان بوده که محیطی مناسب برای زندگی و رشد و نمو مرغوب‌ترین ماهی‌های خاویاری جهان است و 90 درصد ماهیان خاویاری مختص به این دریاست.

وی افزود : در کنار آن نیز ماهیان استخوانی با ارزش و کم‌نظیری مانند ماهی سفید، آزاد و... نیز در این دریاچه زیست می‌کنند و جمعیتی حدود 13 هزار نفر از راه صید این آبزیان به صورت قانونی و مستقیم امرار معاش می‌ کنند که اگر صنایع جانبی و شیلاتی و... را نیز به بهره‌برداران بیفزاییم جمعیتی بیش از40 هزار نفر خواهند بود.

حال صید و صیادی چه اندازه اشتغال مردم را درمازندران پوشش می دهد؟ و آیا این قشر از کار خود راضی هستند؟ عوامل مٍٍوثر درکاهش یا افزایش بهره وری دراین بخش چیست؟ که یعقوب دوجی رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری تعاونی‌های صیادی کشور گفت : 11 هزار و 500 صیاد شمالی در قالب 150 تعاونی صیادی در استانهای مازندران، گیلان و گلستان صید پره را آغاز می‌کنند , که بیش از 4 هزار و 500 نفر از این صیادان در مازندران هستند.

رئیس هیأت مدیره اتحادیه پره مازندران هم مهمترین مشکلات صیادان استان را کاهش صید، نبود امنیت شغلیٍ و آلودگی دریا دانست وگفت: متاسفانه برنامه های حمایتی مسئولان ازاین قشر نیز روند نزولی داشته است و هم اکنون شاهد بی انگیزگی فعالان واقعی و جولان دلالان و سودجویان دربازارهستیم.

حسین آقاپور خواستار اجرای طرح های حمایتی مانند پرداخت تسهیلات کم بهره، همکاری نهادهای بیمه گر درتآمین امنیت روانی وشغلی صیادان و تغییر درنگاه مسئولان به صیادان به عنوان نخستین حلقه از زنجیره تحقق اهداف اقتصادی واشتغال دریا شد.

وی افزود : تعداد کل شاغلان درشرکتهای تعاونی پره یا ماهیهای استخوانی حدود4 هزارنفر، تعداد کل شاغلان در شناورهای صیادی کیلکا 429 نفرو دربخش صید گاههای ماهیهای خاویاری 406 نفر هستند.

حذف از لیست مشاغل زیان آور، نمک بر زخم صیادان

رئیس هیآت مدیره اتحادیه همچنین از تحقق نیافتن وعده پرداخت 10 درصدی حق بیمه صیادان از سوی دولت، انتقاد کرد وگفت: برای سالهای 88 و89 حدود هزارمیلیارد ریال برای پرداخت 10 درصدی حق بیمه صیادان مصوب شد که متأسفانه تاکنون عملیاتی نشد.

وی همچنین موضوع سخت و زیان آور بودن شغل صیادی نیز تا 5 سال پیش اجرا می شد که با دستور رئیس جمهور، این قانون لغو شد و سبب بروز مشکلات فراوان بیمه ای نیز شده است.

آقاپور حق بیمه صیادان را ماهانه بیش از یک میلیون ریال اعلام کرد و افزود: این میزان پرداختی خارج از توان آنان است. از سویی دیگر در سالهای گذشته شاهد کاهش صید ماهیان استخوانی در سواحل دریای مازندران بودیم که این روند کاهشی نگران کننده است.

مدیرکل شیلات مازندران با بیان اینکه درحوزه آبزی پروری مازندران هم حدود 10هزار نفر مشغول به کار هستند افزود: 53 تعاونی پره با بیش از4 هزار صیاد از بیستم مهرامسال فعالیت خود را آغازکردند و تا اواسط فروردین سال آینده مشغول خواهند بود.

رستمی با اشاره به روند کاهشی صید ماهیان استخوانی در سالهای اخیر گفت: صید این ماهیان از حدود 10 هزار تن در 6 سال گذشته به کمتر از 3500 تن درسال رسیده است و پیش بینی می شود امسال نیز همین مقدار صید داشته باشیم و این یعنی ضرر صیادان .

دود آلودگی ها در چشم صیادان

نادری کارشناس پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت : پسابهای کشاورزی، فاضلابهای خانگی و صنعتی، برداشت بی رویه شن و ماسه از بستررودخانه‌ها و صید غیرمجاز، رودخانه‌ها را با چالشهای زیادی مواجه نموده است، بطوریکه دیگر تکثیر طبیعی را شاهد نیستیم .

وی افزود : آلودگیهای نفتی، فاضلابهای صنعتی و رعایت نکردن مسایل زیست محیطی دردریای مازندران موجب شد نسل برخی از ماهیان مانند کفال کاهش جدی داشته باشد و از سبد صید صیادان خارج شود بطوریکه شاهد کاهش 19 درصدی صید آن درمقایسه با پارسال هستیم.

رمضانی ازصیادان شهرستان ساری نیر شغل صیادی را پرخطر خواند و گفت: افراد شاغل در بخش صیادی پس از 30 سال فعالیت، بیمه آنها یک سوم محاسبه می‌شود ومصوبه سال 90مجلس برای رفع این مشکل هم به درستی اجرا نمی شود.

مدیرعامل شرکت تعاونی صیادی پره شهید مطهری فریدونکنار فعالیت باندهای قاچاق ماهی را ازدیگر دغدغه جدی صیادان مازندران دانست وگفت: ادوات، تجهیزات و امکانات صیادی قاچاقچیان به مراتب بالاتر و پیشرفته تر از صیادان مجاز و حتی یگان حفاظت منابع آبزیان استان است.

هدایت سازگار به بالا رفتن قیمت ادوات صیادی از جمله تور ماهیگیری اشاره کرد و افزود: قیمت تور ماهیگیری به کیلویی 530 هزار ریال رسیده است و درچنین شرایطی صیادان غیر مجاز با انداختن انواع لنگر ها در دریا، موجب پارگی تور ماهیگیری می شوند. در همین شرایط مأموران یگان حفاظت منابع آبزیان مازندران هم بیش از 180 هزار رشته دام غیرمجاز صیادی امسال در مازندران کشف و توقیف کرده اند.

قلی زاده ازفعالان امورصیادی مازندران هم مهمترین راهکارهای افزایش بهره وری و توسعه این بخش را اجرای تحقیقات کارآمد و تخصصی در کنار آموزش به روز، دقت درتولید محصولات باکیفیت، تکثیروپرورش آبزیان دریایی، داشتن برنامه‌ریزی اصولی سالانه برای نحوه و زمان و نیز مقدار صید و پرورش ابزیان ، تشویق به افزایش سرانه مصرف به همراه ارزان سازی و تعادل در قیمتها برای ایجاد انگیزه خرید درمصرف کننده، توجه به ارز آوری صادرات حاصل از صید وداشتن درآمد ارزی بالا ، بازاریابی بین‌المللی و منطقه ای، پرورش انواع مختلف ماهیان دریایی و تامین اعتبارات مالی و رفع مشکلات آن دانست.

با توجه به شرایط کنونی صید وصیادی و دیدگاه مسئولان باید گفت , این ایده ها باید جدی تر بررسی شود تا شاهد کاهش مشکلات این بخش باشیم.

با توجه به گفته مسئولان وکارشناسان و نیز صیادان مازندران، به نظر می رسد نمی توان درآینده ای نزدیک رفع مشکلات این بخش را شاهد باشیم زیرا فراموشی وعده ها، نبود اعتبارات و ضعف اراده مسئولان، صیادان را در تور دغدغه ها و سرگردانی گرفتار کرده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برف و باران در لرستان
روایت مکتوب از ۱۴ نبرد سرنوشت‌ساز لشکر ۷ ولیعصر در دفاع مقدس
نقش شوراهای اسلامی در آبادانی شهر سوری رومشکان
نوسازی ۱۰ درصد آلودگی هوا را کاهش می‌دهد
پرتاب ماهواره‌های ایرانی پایا، ظفر ۲ ونسخه ارتقایافته کوثر فردا به فضا
آغاز فعالیت سامانه بارشی در سمنان از ساعتی دیگر
پیام تسلیت استاندار آذربایجان شرقی به مناسبت درگذشت فرماندار مراغه
دعوت شرکت گاز چهارمحال و بختیاری برای پیوستن مشترکین به پویش «دو درجه کمتر»
تعطیلی برخی از مدارس شهرستان‌های ارومیه و اشنویه
تدوین سند بهره‌وری استان کرمان تا پایان بهمن ماه
کشف هزار قطعه طیور زنده بدون مجوز دامپزشکی در بندر انزلی
تعطیلی تمام مدارس شهرستان سردشت فردا یکشنبه
صعود زمستانه به قله کوه سرخ فلارد
کارگاه آموزشی امر به معروف و نهی از منکر در دورود
نخستین اردوی انتخابی تیم ملی سپک‌تاکرا آقایان ایران به میزبانی گیلان
توزیع هزار میلیارد تومان مالیات برارزش افزوده در چهارمحال و بختیاری
سومین کارگروه اضطرار شرایط گرد و غبار در گیلان
جبهه مقاومت روزبه‌روز قوی‌تر می‌شود
اتابک: در حال بازنگری قانون اسقاط خودرو‌های فرسوده هستیم
تساوی چوکا تالش در برابر اتحاد طرقبه شاندیز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مشاهده گوی آتشین در آسمان ژاپن!
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم
شفاف‌سازی در توزیع نهاده ها، اولویت جهاد کشاورزی
همه باید از ایران دفاع کنیم
انتظار برای پرتاب تاریخی سه ماهواره ایرانی
پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی
ترنم باران در مناطق مختلف فارس
پزشکیان: برای تأمین معیشت مردم برنامه ۲۰ بندی داریم
تولید بیش از ۹۵ درصد نیاز دارویی کشور در داخل
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان
 ۳ ابزار جدید طلایی بانک مرکزی از هفته جاری عملیاتی می‌شود
فردا ۳ ماهواره ایرانی به فضا پرتاب می‌شود
از تهران تا بلگراد؛ ایران در جمع ۱۳۰ کشور حاضر در اکسپو ۲۰۲۷
عکس‌های منتخب خبری جهان / ۶ دی ۱۴۰۴
فارس از فردا برفی و بارانی می‌شود  (۵ نظر)
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم  (۴ نظر)
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی  (۲ نظر)
انفجار تروریستی در مسجدی واقع در حمص سوریه  (۲ نظر)
آغاز پویش ملی چله دعای عهد از امروز جمعه ۵ دی‌ماه  (۱ نظر)
رزمایش تخصصی امداد و نجات پدافند هوایی ارتش برگزار شد  (۱ نظر)
هشدار هواشناسی سطح زرد شماره ۳۹ برای استان کرمان  (۱ نظر)
پرونده قضائی برای کشتی متخلف خارجی حامل سوخت قاچاق  (۱ نظر)
کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
️شیرین یزدان‌بخش درگذشت  (۱ نظر)
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان  (۱ نظر)
سه ماهواره ایرانی آماده پرتاب به فضاست  (۱ نظر)
قیمت عرضه محصولات لبنی لحظه‌ای رصد می‌شود  (۱ نظر)
فراخوان پویش مدار اقتدار در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
نیاز مهم امروز جهان: نظام عادلانه ملّی و بین‌المللی اسلامی  (۱ نظر)